Naša ZGODBA

Kjer je kamp, je tudi taborni ogenj, kampiranje, druženje. Topel, sproščen in svoboden občutek povezanosti z naravo, ki smo ga v današnjem prenatrpanem urniku skoraj že čisto pozabili. Ali pa preprosto potisnili v podzavest, kjer čaka, da ga ponovno obudimo. Kjer je še deloma prisoten, je v imenu individualizma in stiske s časom rezerviran za lasten odmik od ponorelega sveta, manj pa v simbolnem smislu, da nas združuje in bogati.

Moji prvi spomini na naravo so povezani z iskanjem drv v gozdu in ustvarjanjem prvega ognja in žerjavice, na kateri smo pekli koruzo in krompir. Poleti, v opojnem vonju morja pa smo dobesedno živeli za druženje, spoznavanje drug drugega in imeli iskrice v očeh.

Ti spomini so ponovno oživeli, ko smo leta 2014 v kampu Danica – Bohinj prvič organizirali Camp-let vikend, tridnevni dogodek, kamor smo povabili lastnike Camp-let šotorskih prikolic in ostale ljubitelje kampiranja. Skupinsko bivanje pod zvezdnim nebom nas je z vsakim dogodkom bolj povezalo, predvsem pa nam vsak dogodek vedno znova širi naša obzorja.

Na našem 4. dogodku leta 2017 se je zgodil prelomni trenutek! V kampu Špik – Gozd Martuljek nas je obiskalo nekaj družinic, katerih otroci še nikoli niso bili na morju. Trenutek, ko začutiš, da ti otroci še nikoli niso poskusili, ali je morje res slano ali vznemirjeno odštevali dni, ko bodo izpod borovcev gledali njegov neskončni horizont, je bil boleč! V njihovem pogledu je bila zadržanost in otožnost. Težko jim je bilo prižgati iskrice v očeh, pa če smo si še tako prizadevali…

Postalo nam je jasno, da druženje ne sme biti namenjeno le nam, ampak da želimo skupaj z udeleženci zbirati sredstva za letovanje čim več otrok, ki so prikrajšani za to, kar smo mi vsi lahko doživeli že kot otroci.

Leta 2018 smo v velenjskem kampu Jezero prvič zbrali sredstva za velenjsko izpostavo Zveze prijateljev mladine in tako prvič razveselili nekaj otrok in seveda tudi njihove družine. Da smo tako ekipa kot vsi prisotni naredili nekaj dobrega, nas je navdalo z občutkom popolnosti. Ko podeliš veselje, si tudi sam resnično srečen!

Kar se je začelo kot skomna ideja, je torej začelo rasti v vedno večji projekt. V dogodku smo zaznali večji potencial. Leta 2019 smo mu nadeli popolnoma novo celostno podobo, odprli novo spletno stran kampirajmoskupaj.si z namenom, da bo naš projekt lahko podprlo še več donatorjev. Le tako bo ves vložen trud v celoten projekt obrodil sadove.

Zato je to je zgodba za vse nas, ki si od življenja želimo več svobode in hkrati odgovornosti. Zgodba vseh, ki ne pristanemo na omejitve urbanega hitenja in ki verjamemo, da se čas lahko ustavi, ko nam je lepo.

Postajamo skupnost, kjer ni pomembno, v čem kampiramo, niti naš slog kampiranja, temveč smo pomembni MI! Prav tako pa je pomembno spoznanje, koliko smo vse to pripravljeni deliti z drugimi, delati v skupno dobro in tako osrečevati ne samo otroke, ampak tudi njihove družine.

Želimo si, da bi naš projekt postal zgled in spodbuda še mnogim.

Tanja Budna Punce
Idejna vodja projekta

Kampirajmo skupaj!, Velenje 2018